muffin (narancsos csokis)


  • 20 dkg liszt (BL 55-öset használok)
  • 1/2 tasak sütőpor
  • 15-20 dkg porcukor (ízlés szerint)
  • 1 tasak vaníliás cukor (Dr. Oetker Bourbon-osat használok, összehasonlíthatatlan a vanilinessel!)
  • 20 dkg vaj
  • 4 egész tojás
  • 3 ek tej
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 narancs héja
  • 1 tábla 100 g-os Côte d’Or étcsoki kandírozott narancshéjjal (vagy más, jó minőségű étcsoki)
180°C-ra előmelegítem a sütőt, a muffintepsimet kibélelem 12 papírkapszlival. Beleborítom a lisztet, sütőport, cukrokat, kakaóport egy nagy tálba, megolvasztom a vajat (egy nagy bögrébe belegyömöszölöm a 20 dkg-s Bakony vajamat, és 2 percig alacsony fokon mikrózom), amíg melegszik a vaj, egyenként beletöröm a tojásokat a poros masszába (kicsit össze lehet keverni, nem muszáj azonnal). Ha még mindig nem végzett a vaj, akkor belereszelem a narancs héját (ALAPOSAN MEGMOSNI ELŐTTE!!), aztán végre elkészült a vaj, és beleöntöm a masszába. Közben kézzel összetördelem apróra az étcsokit (aztán lenyalom az ujjaimat, lemosni, hogyisne…, bele a masszába, és az egészet összekeverem a mindentsimárakeverő kézi habverőmmel. (Igen, ez egy olyan muffinrecept, ahol nem szórakozunk száraz meg nedves hozzávalókkal és plusz egy tál elmosogatásával.) A nehezén túl is vagyunk, szépen belekanalazzuk a ragacsot a kapszlikba, jusson mindenhova egyenlően. :) 20 percig sütöm, aztán türtőztetem magam, mert ez is szájégetősen finom.
Variációk:
Lényegében amit ki lehet cserélni, az a kakaópor és a csokoládé. A kakaóport bármilyen más ízesítős porra (mandula, fahéj), a csokit (10 dkg) pedig ugyanennyi mennyiségű gyümölcsre. Csináltam már almás-diós muffint, amiben fahéj volt a kakaó helyett és almakockák a csoki helyett, a tetejére pedig diómorzsát szórtam. (A mozsár nagyon hasznos ilyesmire, és aggressziólevezetésre is.) A narancshéj nem kell bele más recepteknél, de ha az ízvilág megkívánja, lehet helyette citromot reszelni.

http://www.urban-eve.hu/2008/02/03/tuti-muffin