babos-pestós tészta
4-6-sok személyre
- 150 g zöldbab, kis darabokra vágva
- 500 g tészta (recept szerint spiráltészta)
- 150 g friss vagy mirelit zöldborsó
- 200 g vörösbabkonzerv, lecsöpögtetve
- 50 g dió, összetörve
- 4 ek extraszűz olívaolaj (én ezt a vége helyett a főzővízbe öntöttem)
- bazsalikomlevelek, tálaláshoz
pesto (aki sajátkezűleg csinálja):
- 1 nagy csomó friss bazsalikom
- 1 ek tisztított fenyőmag
- 2 gerezd fokhagyma
- 125 ml extraszűz olívaolaj
- 4 ek parmezán sajt
- só
sós vizet forralunk, beletesszük a zöldbabot és újra felforraljuk. ugyanebbe a vízbe szórjuk a tésztát, 5 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a zöldborsót. a tésztát al dente-re főzzük. a pestóhoz a bazsalikomot, a fenyőmagot, a fokhagymát, az olajat és a sót összemixeljük, és belekeverjük a reszelt sajtot. a tésztát a zöldbabbal és a zöldborsóval együtt leszűrjük, óvatosan hozzáadjuk a pestót, a vörösbabkonzervet és a diót. olívaolajat csöpögtetünk rá, és forrón tálaljuk.