kenyér


  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csomag porélesztő (vagy 2,5 dkg friss, de porélesztővel még egyszerűbb)
  • 3 dl langyos víz
  • 1,5 dl tej
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál cukor
Egy tálban össze kell kutyulni a hozzávalókat. Nem kell dagasztani, csak annyira kell megkeverni, hogy összeálljon. (Én párszor átpörgettem rajta a robotgép dagasztókarát, de nem hagytam annyit dolgozni, mint egy hagyományos kelttésztánál.) Ragacsos, sűrű nokedli-tészta lesz a végeredmény. 1,5 órát hagyni kell pihenni, addig szépen megkel.
Egy jénai tálban kell sütni, aminek van teteje is. Betesszük a jénait a hideg sütőbe, és vele együtt melegítjük fel 230°C-ra — ez azért kell, hogy ne tapadjon le a kenyér. A megkelt tésztát lisztezett deszkán meghajtogattam úgy, mint itt a videón – jobb széle be, bal széle be, aztán a két felső szélét is behajtom. Ha bemelegedett a sütő meg a jénai, akkor nagyon óvatosan kiveszem, leeszkábálom róla a forró fedőt, és hajtott éllel lefelé belebűvölöm a kenyeret. Fedő vissza, és mehet minden a sütőbe. 30 percig sül fedővel, aztán még 10 percig fedő nélkül.


http://www.urban-eve.hu/2012/02/04/2-oras-kenyer/